Snel zoeken

Subscribe to our newsletter

About Projekt Duga

Projekt Duga means Project Rainbow. In the rainbow we see the desire of God to enter into a covenant with people. Our project is located in the "Kordun" (former Krajina) a deserted area in the inlands of Croatia, near the border with Bosnia. The region is characterized by the presence of minorities: Serbian returnees, Croatian Muslims and Bosnian Croats who fled after the war from Bosnia. It is a forgotten region. In all a great challenge to the power of the Gospel, the only message that can lead to genuine reconciliation. The project has been running since May 1999 and focuses mainly on elderly and children and youth.

At the moment we give particular attention to the children's weekend club (Lion Gang), the annual summer and winter camps, while we are looking for groups that want to visit us. The project has its own campsite and can accommodate 30 people. The campground is maintained by the local youth and children of Lion Gang and the groups that come to visit us. For 2016 we still have room for four groups. The purpose of the camping site is to make it a "Do-It-Yourself-Camp" and to offer a base for reaching out to the people in Croatia and Bosnia.

Login Form

Op dit moment zit ik bij de Mac Donalds in Karlovac aan de koffie en zit te wachten op 4 dames uit Zwitserland die via Jeugd met een Opdracht ons komen helpen tijdens het aanstaande winterkamp. Dit aanstaande winterkamp zou eigenlijk vanavond al beginnen. Meestal is het erg moeilijk om in deze verlaten en achtergestelde streek (Kordun) een groep kinderen en jongeren bij elkaar te krijgen maar deze keer is het weer dramatisch wat dit betreft. Zo erg demotiverend dat je als zendeling en echtgenoot en vader van 3 kleine kinderen er serieus over denkt om te stoppen met deze kinder- en jeugdkampen.

Problemen

In Vojnic praten ouders van jongere kinderen graag over ons al zouden we een sekte zijn. Dat is ook positief vind ik omdat dit aangeeft dat ze in ieder geval in de gaten hebben dat bij ons de geestelijke boodschap, naast praktische hulpverlening, centraal staat. Maar daardoor is de groep wel direct 30% kleiner. Daarnaast hebben we een hechte groep tieners. Tenminste, dat dachten. Een aantal van hen zijn dit jaar op mini DTS geweest naar Nederland en zij doen al jaren mee tijdens de programma's die soms echt diepgang kennen en toch om een zekere toewijding vragen.


Maar zo vlak voor het winterkamp is de helft druk met verliefdheden, verweg tantes die met kerst ineens overkomen, huiswerk en inhaalexamens enzovoors en zo verliezen we nogmaals 50% van de groep. Blijft er dus 20% over. Zonet kreeg ik nog een facebook berichtje van een tienerdame met de melding: "Ik kom toch niet; geen zin."

Hoe verder?

Omdat we dus hulp verwachten en bezoek, laat ik het winterkamp gewoon doorgaan. Als deze dames niet waren gekomen (uit Zwitserland) dan had ik het winterkamp over willen laten gaan. Terwijl ik dit schrijf krijg ik overigens ook een berichtje van een jongeman (16 jaar) die de hele zomer niets van zich heeft laten horen en nu ineens toch naar het winterkamp wil komen. Ik pik vervolgens ook zijn kameraad op (15 jaar) die dronken op bed blijkt te liggen. Het regent dat het giet. Samira, mijn vrouw, heeft met een tienerdame gekookt en zo zitten we 's avonds toch met zijn tienen gezellig in cafe Bethlehem te eten en koffie en thee te drinken. Ik neem het programma door met hen allemaal en bereken dat we morgen nog een tiental deelnemers kunnen verwachten. Toch nog 4 x 5 uiteindelijk. En zo is er weer enthousiasme in de groep, op het project, bij de bezoekers en ook bij mij. De verwachting is dat ik ook na dit winterkamp, samen met de tieners, compleet enthousiast zal zijn om door te gaan. Maar toch vraag ik me af of het niet verstandig is eens tijd te nemen om na te denken of we de bakens niets helemaal moeten verzetten. Ik ga er echt over nadenken hoe het zou zijn als ik helemaal geen zomerkamp aan de zee zou organiseren. Gewoon eens een jaartje overslaan. Dan heb ik meer tijd om ouders en ouderen te bezoeken, om mijn webbureau te runnen en jongeren hier te betrekken bij dit werk. Heb ik ook meer tijd voor mijn 3 kinderen, mijn vrouw en mijzelf.